Bahan-bahan ( 1 loyang bercutter 10" x 10" )
- Bahan (utk base biskut)
- 150g tepung gandum
- 50g gula kastor
- 50g serbuk badam
- 125g butter
- 50g susu tepung
- Bahan (utk hiasan)
- 200g coklat masakan
- 1 camb shortening
- 75g coklat putih
Cara-cara
- Gaul kesemua bahan utk base biskut hingga sebati (adunan akan menjadi serbuk roti).
- Masukkan adunan ke dalam acuan. Tekan adunan sehingga padat dan rata dlm acuan. Cucuk dgn garfu base tersebut.
- Tekan alat pemotong ke dalam adunan bakar pada suhu 180 selama 15 minit.
- Bila biskut masak, keluarkan alat pemotong , biarkan sehingga biskut sejuk
- Cairkan coklat masak & shortening, tuang atas biskut yg telah disejukkan tadi.
- Cairkan coklat putih, masukkan ke dalam beg piping dan lorekkan atas coklat masak
- Tarik coklat putih dengan pencungkil gigi utk dijadikan corak batik.
- Masukkan semula alat pemotong ke dlm biskut. Sejukkan dlm fridge selama 10 minit atau sehingga coklat telah keras dgn cutter sekali .
11 comments
i don't have any Cut tray,can i just cut it manually? Or the base will break kah?
Posted on October 8, 2010 at 11:53 PM
1 camb shortening 2 apa erk?
Posted on August 12, 2011 at 3:02 PM
salam....shortening tuu apw?
Posted on July 23, 2012 at 9:47 PM
Shortening adalah lemak sayuran. Ia macam magerine tetapi berwarna putih. Ia biasanya dibuat daripada minyak sayuran yang dihidrogenasikan (hydrogenated) tetapi kadang-kadang juga mengandungi lemak haiwan.
Posted on July 24, 2012 at 11:55 PM
ada contoh brand shortening?
Posted on July 25, 2012 at 10:01 PM
bahan utk base biskut tu ape??
Posted on July 31, 2012 at 12:11 AM
Shorting tu beli jer kt kedai barang2 kek...cakap shortening nyonya2 tu expert
Posted on August 4, 2012 at 9:35 PM
Tapi saya dh bnyk kali buat...coklat tu melekat teruk kat cutter tu langsung tk leh remove...blh tolong saya tak apa silapnya tu... Please!
Posted on August 4, 2012 at 9:37 PM
gaul guna rubbing in method ye?
Posted on August 5, 2012 at 8:27 PM
ini mmg jadi ke?
Posted on December 20, 2012 at 4:36 PM
i prefer manually cut sebab coklat xkn melekat kat cutter tu..kalau nk guna cutter tu gak better sapu butter kat cutter bg x melekat..
Posted on July 24, 2013 at 10:52 PM
Post a Comment