Biskut Chocolate Treasure Hunt

Posted by On 10:34 PM


Bahan-bahan
Untuk base:

250gm butter
25 g susu powder
65 gm gula kastor
250 gm tepung gandum/rose flour/tepung biskut
65 gm tepung jagung
50 gm koko


Untuk topping:

2 cwn c/flakes
500 gm white chocolate
50 gm almond nibs.....
50 gm golden raisins/blackcurrants/kismis

cooking chocolate untuk drizzle

Cara-cara

Pukul butter dan gula sehingga sebati, masukkan segala jenis bahan kering tadi
dan gaul hingga sebati dan dibulat-bulatkan dan ditekan dalam papercup.


Bakar:

Untuk topping, cairkan white chocolate (buat skit2 lerrrr) dgn menggunakan kaedah
double boiler... dah cair masukkan cornflakes, almond nibs, dan golden raisins tadi.
gaulkan hingga coklat tadi betul-betul menyalut semua bahan tadi... make sure jgn terlalu
banyak cornflakes nanti tak lekat plak.

Biskut yang dah sejuk tadi disusun dalam talam dan masukkan topping ke atas biskut tu.
pastu cairkan cooking cokelat dan masukkan dalam piping bag dan pipe secara drizzle
ke atas topping tadi... Biarkan topping nya kering dan simpan.

4 comments

  1. aziemorshidi Said,

    tumpang tanye,50gm koko tu,serbuk ke biji koko?

    Posted on August 10, 2012 at 12:29 AM

     
  2. nemoniemo Said,

    mcm tknk share complete rasepi jer...

    Posted on August 10, 2012 at 3:48 AM

     
  3. Suhu buat biskut ni berapa?

    Posted on January 30, 2013 at 6:28 PM

     
  4. siti rahmah Said,

    saya akn mncubanya pasti sedap ni

    Posted on February 26, 2015 at 5:33 PM

     

Post a Comment