Kuih Karas

Posted by On 1:49 AM


Bahan-bahan:

1 bungkus tepung beras
2 cawan gula/ikut manis sendiri
3 cawan air
Minyak untuk menggoreng

Cara penyediaan:

Ayak tepung dan gaulkan bersama gula, kemudian masukkan air. Kacau hingga sebati.
Panaskan minyak di dalam kuali.
Masukkan adunan ke dalam acuan kuih karas (seperti acu roti jala), tuang adunan di dalam kuali seperti membuat roti kirai.
Apabila warnanya agak kekuningan, angkat dengan segera dan lipat. Toskan.
Apabila sudah sejuk, simpan kuih karas ke dalam bekas kedap udara untuk mengelakkan kuih menjadi lemau atau masuk angin.

3 comments

  1. e-sya Said,

    dh bnyk kali try bt tp msh x bjaya gk..kdg2 tpg jd cair n bl msk die jd berketul2,kdg2 tps jd keras susah nk kr dr acuan..blh bg tips x..

    Posted on March 9, 2011 at 1:24 AM

     
  2. jgn trlalu cair...tpung kne uli dgn minyak mcm wat roti cnai..bru jadik..

    Posted on November 16, 2011 at 5:15 AM

     
  3. kak iza Said,

    mcm mane pulak nak kena uli dengan minyak...lg satu masa menggoreng minyak byk ke atau sesudu saje...cmne nak buat adunan kuar dari acuan laju sebab sy buat jadi berketul2

    Posted on November 30, 2011 at 5:39 PM

     

Post a Comment