Saturday, August 29, 2009

Biskut Chocolate Marble

 

 

Bahan-bahan ( 1 loyang bercutter 10" x 10" )

  • Bahan (utk base biskut)
  • 150g tepung gandum
  • 50g gula kastor
  • 50g serbuk badam
  • 125g butter
  • 50g susu tepung
  • Bahan (utk hiasan)
  • 200g coklat masakan
  • 1 camb shortening
  • 75g coklat putih

Cara-cara

  1. Gaul kesemua bahan utk base biskut hingga sebati (adunan akan menjadi serbuk roti).
  2. Loyang_cutter
    Masukkan adunan ke dalam acuan. Tekan adunan sehingga padat dan rata dlm acuan. Cucuk dgn garfu base tersebut.
  3. Tekan alat pemotong ke dalam adunan bakar pada suhu 180 selama 15 minit.
  4. Bila biskut masak, keluarkan alat pemotong , biarkan sehingga biskut sejuk
  5. Cairkan coklat masak & shortening, tuang atas biskut yg telah disejukkan tadi.
  6. Cairkan coklat putih, masukkan ke dalam beg piping dan lorekkan atas coklat masak
  7. Tarik coklat putih dengan pencungkil gigi utk dijadikan corak batik.
  8. Masukkan semula alat pemotong ke dlm biskut. Sejukkan dlm fridge selama 10 minit atau sehingga coklat telah keras dgn cutter sekali .

11 comments:

  1. i don't have any Cut tray,can i just cut it manually? Or the base will break kah?

    ReplyDelete
  2. salam....shortening tuu apw?

    ReplyDelete
  3. Shortening adalah lemak sayuran. Ia macam magerine tetapi berwarna putih. Ia biasanya dibuat daripada minyak sayuran yang dihidrogenasikan (hydrogenated) tetapi kadang-kadang juga mengandungi lemak haiwan.

    ReplyDelete
  4. bahan utk base biskut tu ape??

    ReplyDelete
  5. Shorting tu beli jer kt kedai barang2 kek...cakap shortening nyonya2 tu expert

    ReplyDelete
  6. Tapi saya dh bnyk kali buat...coklat tu melekat teruk kat cutter tu langsung tk leh remove...blh tolong saya tak apa silapnya tu... Please!

    ReplyDelete
  7. i prefer manually cut sebab coklat xkn melekat kat cutter tu..kalau nk guna cutter tu gak better sapu butter kat cutter bg x melekat..

    ReplyDelete