Biskut Chocolate Marble
Bahan-bahan ( 1 loyang bercutter 10" x 10" )
- Bahan (utk base biskut)
- 150g tepung gandum
- 50g gula kastor
- 50g serbuk badam
- 125g butter
- 50g susu tepung
- Bahan (utk hiasan)
- 200g coklat masakan
- 1 camb shortening
- 75g coklat putih
Cara-cara
- Gaul kesemua bahan utk base biskut hingga sebati (adunan akan menjadi serbuk roti).
- Masukkan adunan ke dalam acuan. Tekan adunan sehingga padat dan rata dlm acuan. Cucuk dgn garfu base tersebut.
- Tekan alat pemotong ke dalam adunan bakar pada suhu 180 selama 15 minit.
- Bila biskut masak, keluarkan alat pemotong , biarkan sehingga biskut sejuk
- Cairkan coklat masak & shortening, tuang atas biskut yg telah disejukkan tadi.
- Cairkan coklat putih, masukkan ke dalam beg piping dan lorekkan atas coklat masak
- Tarik coklat putih dengan pencungkil gigi utk dijadikan corak batik.
- Masukkan semula alat pemotong ke dlm biskut. Sejukkan dlm fridge selama 10 minit atau sehingga coklat telah keras dgn cutter sekali .
i don't have any Cut tray,can i just cut it manually? Or the base will break kah?
ReplyDelete1 camb shortening 2 apa erk?
ReplyDeletesalam....shortening tuu apw?
ReplyDeleteShortening adalah lemak sayuran. Ia macam magerine tetapi berwarna putih. Ia biasanya dibuat daripada minyak sayuran yang dihidrogenasikan (hydrogenated) tetapi kadang-kadang juga mengandungi lemak haiwan.
ReplyDeleteada contoh brand shortening?
ReplyDeletebahan utk base biskut tu ape??
ReplyDeleteShorting tu beli jer kt kedai barang2 kek...cakap shortening nyonya2 tu expert
ReplyDeleteTapi saya dh bnyk kali buat...coklat tu melekat teruk kat cutter tu langsung tk leh remove...blh tolong saya tak apa silapnya tu... Please!
ReplyDeletegaul guna rubbing in method ye?
ReplyDeleteini mmg jadi ke?
ReplyDeletei prefer manually cut sebab coklat xkn melekat kat cutter tu..kalau nk guna cutter tu gak better sapu butter kat cutter bg x melekat..
ReplyDelete